Co warto zjeść w Chicago – pizza, hot dogi i nie tylko
Preferencje kulinarne są oczywiście kwestia gustu, jednak spróbowanie lokalnych specjałów to dla wielu turystów ważny element poznawania nowego miejsca.
Choć Stany Zjednoczone kojarzą się głównie z hamburgerami i innymi opcjami fast food, obowiązkowo w rozmiarze LX, warto przyjrzeć się amerykańskiej kuchni, a zwłaszcza jej miejscowym wariantom, bliżej.
Poniżej podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas podbojów kulinarnych Chicago.
Co warto zjeść w Chicago? Poznaj bliżej gastronomię Wietrznego Miasta.
Deep dish pizza – włoski przysmak w głębokim naczyniu
Najbardziej emblematycznym daniem serwowanym w Chicago jest bez wątpienia deep dish pizza. Klasycznego dania kuchni włoskiej, nie mogło po prostu zabraknąć w mieście, w którego historii emigranci z Włoch odegrali olbrzymią rolę. Chicagowska pizza to jednak o wiele więcej, niż po prostu pizza na grubym cieście. Wypiekany w głębokim naczyniu (skąd pochodzi nazwa) gruby placek nadziany jest szczodrze serem, mięsem wszelkiego rodzaju (pepperoni i chorizo to najpopularniejsze dodatki) oraz warzywami i domowego wyrobu sosem pomidorowym.
Restauracji serwujących ten specjał w Chicago jest bez liku i choć każda stara się w jakich sposób uczynić je wyjątkowym, zawsze oczekiwać należy niezwykle sycącego, choć, na pierwszy rzut oka niezbyt wyrafinowanego posiłku.
Gdzie zjeść deep dish pizza w Chicago? Zobacz materiał poniżej:
Chicagowska pizza to typowe comfort food, przygotuj się jednak na solidną dawkę kalorii.
Najpopularniejsze restauracje serwujące deep dish pizza w Chicago to, między innymi:
Pequod’s – tutejsza pizza wyróżnia się warstwą karmelizowanej mozzarelli
Lou Malnati’s – to prawdopodobnie jedna z najsłynniejszych sieci, w których gwiazdą karty dań jest chicagowska pizza.
Giordano’s – Pizza Giordano’s posiada nie jedną, a dwie warstwy ciasta.
Labriola – kolejna renomowana włoska restauracja w Chicago. Oprócz deep dish pizza, oferuje także klasyczne dania kuchni włoskiej: makarony, pizze tradycyjne czy na przykład kurczaka w parmezanie.
My Pi – rodzinny biznes, w którym przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My Pi była pierwszą restauracją oferującą Chicago deep dish pizza poza granicami stanu Illinois.
Hot dog z fantazją
Wielbiciele hot dogów koniecznie spróbować muszą tej przekąski w Chicago. Tutejsze hot dogi to prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki w porównaniu ze standardową bułką z parówką.
Chicago dog wyróżnia się bogactwem dodatków.
Pikle, siekana cebula, papryczki jalapeño, plastry pomidora oraz musztarda do wybory to klasyczne dodatki do chicagowskich hot dogów, jednak w zależności od fantazji sprzedawcy, może być ich o wiele więcej.
Parówka, podgrzana w wodzie, lub grillowana, serwowana jest tradycyjnie w bułce posypanej makiem.
Uwaga: hot dogów w stylu Chicago nie serwuje się z keczupem. Wielu koneserów tego przysmaku uważa kechup w hot dogach za kulinarne faux pas e często sos ten w ogóle nie jest dostępny jako dodatek.
Chicagowskich hot dogów spróbować o zna zarówno w restauracjach, jak i w ulicznych @budkach@ czy straganach. Poniżej, kilka sugestii:
Portillo’s – hot dogi i hamburger to są podstawą karty dań tej ukochanej przez mieszkańców Chicago restauracji.
Fatso’s Last Stand – sugestywna nazwa tej jadłodajni nie mija się z rzeczywistością: wszystkie serwowane tu dania: burgery, hot dogi i frytki, acz przepyszne, to prawdziwe bomby kaloryczne. Parówki do hot dogów są w Fatso’s grillowane.
Chicago’s Dog House – oferuje chicagowskie hot dogi w najbardziej chyba klasycznym wydaniu.
Weiner’s Circle – ten przybytek, choć niezbyt elegancki, posiada rzeszę wielbicieli, zarówno dzięki doskonałym hot dogom, jak i specyficznemu podejściu do klienta. Znakiem rozpoznawczym Weiner’s Circle są obelgi wykrzykiwane przez obsługę oraz dosadny język. Pomimo, iż na pierwszy rzut oka mogą szokować, posiadający dystans do siebie klienci chętnie tu powracają, co świadczy o jakości serwowanych hot dogów, ale także o ciepłych relacjach z pozornie wulgarnym Staffem.
Jim’s Original – to idealna propozycja dla turystów w Chicago stęsknionych za polskimi smakami: hot dogi Jim’s Original zasłynęły, pod nazwą Polish sausage sandwich, dzięki użyciu w nich polskiej kiełbasy, która w USA cieszy się olbrzymią popularnością.
Chicago – raj dla miłośników mięsa
Mięso, a zwłaszcza wołowina, jest podstawą amerykańskiej kuchni. Oprócz hamburgerów, warto jest spróbować jej w mniej przetworzonej formie. W Chicago olbrzymią popularnością cieszą się zarówno restauracje typu steak house, jak i BBQ. Wśród najlepszych grillowni wymienić warto Smoque, Wrigley BBQ i Chicago Q. Doskonały stek zjeść można w Gibson Bar and Steakhouse, Bavette’s Bar and Boeuf, Chicago Cut Steakhouse.
Przekąską „na szybko” wartą uwagi jest w Chicago kanapka z wołowiną „po włosku”.
Italian beef to cienko krojona, wolno duszona wołowina, serwowana w bagietce.
Polskie restauracje w Chicago
Jeśli podczas wizyty w Chicago najdzie Cię ochota na polskie jedzenie, trudno znaleźć byłoby miasto w Ameryce oferujące więcej opcji tradycyjnej polskiej kuchni. Poznaj najpopularniejsze polskie restauracje w Chicago.
Czytaj także: