Powszechnie znane w Europie McDonald’s i Burger King wiodą prym pośród sieci fast food w USA pod względem ilości restauracji. Nie oznacza to jednak iż, automatycznie, uznawane są za najlepsze sieci fast food.
Z badań rynku przeprowadzanych w Stanach Zjednoczonych wynika, iż największym uznaniem wśród regularnych bywalców tego typu restauracji cieszą się małe i średnich rozmiarów sieci.
Fast Food w USA: Hamburger z frytkami to najpopularniejsze, choc niewyszukane, danie amerykańskiej kuchni.
Ranking na najlepszą siec hamburgerowni – głosy oddało 7600 osób
Według Market Force Information, agencję badania opinii konsumenta, istnieje olbrzymi rozziew pomiędzy stopniem zadowolenia klientów poszczególnych sieci fast foodów.
Z badań rynkowych przeprowadzone na grupie 7600 osób wynika, iż za najlepsze restauracje typu fast food w USA to (w nawiasach podany jest procentowy stopień zadowolenia ankietowanych):
- In-N-Out Burger (73%)
- Five Guys (68%)
- Culver’s (67%
- Whataburger (58%)
- Smash Burger (54%)
- Red Robin (48%)
- Steak’n’Shake (46%)
- DQ (41%)
- Sonic (40%)
- Jack in The Box (37%)
W rankingu uwzględnione zostały jedynie restauracje, wskazane przez co najmniej 100 respondentów. Niewykluczone więc, iż doskonałej jakości hamburger zjeśc można w wielu innych, mniej znanych restauracjach w USA.
Najlepszy hamburger w Stanach Zjednoczonych
Obejrzyj zestawienie stacji CBS o Top 10 amerykańskich hamburgerowni:
Poza pierwszą dziesiątką znalazły się popularne sieci fast foodowe, w tym Wendy’s, Carl’s Jr., Burger King, a nawet sam McDonald’s.
Europejczycy na wakacjach w USA decydujący się na posiłek w tych dwóch ostatnich sieciach często stwierdzają, iż serwowane tu dania różnią się smakiem od tego, co znają „z domu”.
In-N-Out – najlepszy hamburger w (nie wszystkich) Stanach Zjednoczonych
Wygrana In-N-Out w rankingu świadczy o rzeczywiście wysokiej jakości świadczonych usług w świetle faktu, iż, nie jest ona tak szeroko rozpowszechniona na terenie całego kraju, jak inne popularne sieci.
Restauracje In-N-Out znaleźc można głównie na terenie Zachodniego Wybrzeża. Marka powstała w Kalifornii, jako firma rodzinna. Obecnie zarządza nią Lynsi Snyder, wnuczka Esther i Harrego Snyder, założycieli pierwszej restauracji, usytuowanej w Baldwin Park, na przedmieściach Los Angeles.
Restauracje In-N-Out obecne są w następujących amerykańskich stanach: Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona, Oregon i Texas.
Ciekawostka: In-N-Out to jedna z niewielu znanych sieciowych restauracji, oferująca swoim pracownikom wynagrodzenie powyżej krajowej płacy minimalnej.
Poniżej, relacja brytyjskich turystów z pierwszej wizyty w restauracji In-N-Out:
Czytaj także: McDonalds w Barstow, na trasie Route 66.
Warto wspomnieć, iż 2019, In-N-Out uznany został za najlepszą sieciową burgerownię w USA po raz trzeci z rzędu.
Na temat burgerów In-N-Out wypowiedziało się wielu znawców światowej gastronomii; ich wielkim fanem jest między innymi Gordon Ramsey (Hell’s Kitchen) oraz nieżyjący już Anthony Bourdain (No Reservations):
Five Guys Burger – w czołówce rankingu
Drugie miejsce w rankingu, z różnicą zaledwie 5 punktów procentowych, zajęła siec Five Guys. Popularna jest ona na Wschodnim Wybrzeżu, w szczególności zaś, w okolicach Nowego Jorku i Waszyngtonu D.C. Ta niezwykle popularna siec zawitała już także do niektórych europejskich metropolii, w tym Londynu i Madrytu.
Znanym fanem Five Guys jest były już prezydent USA, Barack Obama.
Ten artykuł był ostatnio aktualizowany 25. września, 2020